Jenny Douwes veroordeelde crimineel

Op 31 oktober heeft het Hof uitspraak gedaan in de zaak rondom de blokkade van de A7 door de zogenoemde ‘Blokkeerfriezen’. In het hoger beroep zijn Jenny Douwes en 15 Friezen veroordeeld voor

Het hof oordeelde:
“Zij hebben vervolgens het recht in eigen hand genomen en voor eigen rechter gespeeld. Het op een dergelijke manier ondermijnen van een beslissing van het bestuur en het anderen de mogelijkheid ontnemen om te demonstreren, is zeer ernstig en ontoelaatbaar. Juist impopulaire meningen die indruisen tegen de (lokaal) heersende opvattingen en die mogelijk op verzet kunnen rekenen, moeten in een democratische samenleving door een demonstratie geuit kunnen worden.”

KOZP kan zich vinden in dit oordeel. Het is een goed signaal dat de verdachten niet zijn vrijgesproken en dat ze in hoger beroep ook zijn veroordeeld voor het met geweld of bedreiging verhinderen van een betoging. Ook is het een goed signaal dat de aanstichter Jenny Douwes in hoger beroep is veroordeeld als medepleger van de A7.
De blokkade van de snelweg was een grove schending van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en betoging. Het heeft een grote impact gehad op betrokken demonstranten van KOZP. Daarom zijn we teleurgesteld in de strafvermindering voor de Friezen die in hoger beroep zijn gegaan. Het hof geeft hiermee niet het signaal af dat het spelen voor eigen rechter ‘ernstig en ontoelaatbaar is’.

Vandaag hebben wij bekend gemaakt dat KOZP met lokale afdelingen in ieder geval in 12 gemeenten, waaronder Leeuwarden, zal demonstreren. Wij weten dat er vele Friezen en andere Nederlanders zijn die de criminele acties van Blokkeerfriezen afkeuren en wel voor verandering van het Sinterklaasfeest zijn. We hopen dat mensen die zich bij KOZP aansluiten dit jaar de ruimte krijgen om hun stem te laten horen tijdens de Sinterklaasintocht.

Volg het Facebook event KOZP vreedzame protesten Sinterklaasintocht 2019: Doe mee!

En meld je aan via: https://forms.gle/NYYGYHu9EJKr2VSMA

Lees de volledige uitspraak en motivering van het Hof hier: https://www.rechtspraak.nl/…/P…/Uitspraak-A7-Blokkadeza.aspx