WhatsApp Image 2019-10-30 at 17.10.02

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lanceert op 16 november haar nieuwe campagne ‘#2020ZwartePietVrij’. Met deze campagne gaat KOZP zich het komende jaar structureel sterk maken voor racisme-vrije Sinterklaasvieringen in 2020. De campagne zal zich richten op alle partijen die de omslag naar een inclusief Sinterklaasfeest in de weg staan, ondanks de wetenschappelijke onderbouwingen dat zwarte piet racistisch is en de steeds grotere vraag om een inclusief feest van mensen uit het hele land.

Jerry Afriyie (KOZP): “De verandering naar een inclusief Sinterklaasfeest is onontkoombaar. Wie nu nog niet om wil, sluit bewust Nederlanders uit. Daarom richten we ons op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft.”

Na succesvolle acties van verschillende actiegroepen, activisten en betrokken individuen heeft de NTR dit jaar eindelijk laten weten te gaan stoppen met de racistische karikatuur zwarte piet. Er zullen geen zwarte pieten meer te zien zijn tijdens het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht in Apeldoorn. Dit nieuws kon op positieve reacties rekenen. De afgelopen jaren bleek dat de NTR een voorbeeldfunctie heeft en we zien er dan ook naar uit dat nog meer gemeenten, organisaties en bedrijven dit goede voorbeeld zullen volgen.

Geen protesten in gemeenten waar de verandering gaande is
Het doel van KOZP was en is om racisme-vrije Sinterklaasintochten te bewerkstelligen. Daarom zullen wij niet protesteren tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn en wensen wij alle kinderen in Apeldoorn een fijn en inclusief feest toe. Ook in Zwolle, Tilburg, Middelburg, Weesp, Assen, Amstelveen, Rotterdam, Hilversum, Amsterdam en Utrecht, zullen er dit jaar geen protesten plaatsvinden omdat zwarte piet in de ban is gedaan, veranderingen in gang zijn gezet of ze zich hebben gecommitteerd om in lijn met de campagne ‘#2020ZwartePietVrij’, om in 2020 afstand te nemen van zwarte pieten.

KOZP: “Wij voeren actie omdat we verandering willen. Zwarte piet is in strijd met het kinderrechten- en mensenrechtenverdrag. Het is geen optie om te zeggen: die verandering komt vanzelf. Dit jaar gaan wij in 14 gemeenten demonstreren om een krachtige stem te laten horen voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme.”

In de samenleving vinden er (kleine) veranderingen plaats, maar nog steeds houden veel partijen met behulp van gemeenten de koloniale beeldtraditie in stand. KOZP gaat vanaf 16 november tot 5 december in o.a. Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en op Willemstad (Curaçao) vreedzame protesten organiseren.

Meld je aan via het webformulier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via:
kozwartepiet@gmail.com