Advocaat Willem Jebbink stelt dat er iets structureel mis is met het recht op demonstratievrijheid. Hij constateert dat de politie vaak erg snel ingrijpt en pleit voor een arrestatieverbod op vreedzame demonstraties. Dat er onnodig wordt opgetreden tegen vreedzame betogers, blijkt uit verschillende praktijkvoorbeelden. Iskandar Bwefar wilde op veteranendag zijn steun betuigen aan de veteranen die aan de zijde van West-Papoea hadden gevochten en werd vervolgens hardhandig opgepakt. Ook Jerry Afriyie Werd eind vorig jaar met uitzonderlijk veel politiegeweld gearresteerd toen hij demonstreerde bij de intocht van Sinterklaas in Gouda. Beiden vertellen in De Nieuws BV over hun ervaringen. Advocaat Willem Jebbink legt uit wat er mis is met de demonstratievrijheid.

Bekijk een video van het interview:

“Wij zijn allemaal Nederlanders en het gaat vraag aan mensen voorbij dat ik aan het land vraag dat ze mijn kinderen gelijkwaardig behandelen.”

– Kno’ledge Cesare

 

“Als je het zo leest lijkt het lijkt wel een proces verbaal uit Zuid-Afrika uit de tijd van de apartheid.”

Willem Jebbink, advocaat

 

“We zagen meerdere mensen met een negro├»de uiterlijk zich┬átussen het genoemde podium en de pers verzamelen. Sommigen hadden grote rugtassen anderen hadden t-shirt met teksten tegen racisme. Dit beeld gaf ons een gevoel van onveiligheid voor de aanwezige gezinnen”

– politieverslag

“Ik ben mijn baan kwijtgeraakt omdat ik in Gouda stilstond voor mijn kinderen, we hebben te maken met segregatiepolitie”

– Kno’ledge Cesare

 

 

 

Bekijk hier een video van de massaarrestatie van vreedzame anti-Piet demonstranten in Gouda op 15 november 2014