20150510_142320Op 10 mei organiseerde actiegroep ” Fuck de Koning,  Fuck Racisme” een demonstratie op het Museumplein ter verdediging van de Vrijheid van Meningsuiting voor iedereen. Anti-racisme activist Abulkasim Al-Jaberi werd gearresteerd en dreigt vervolgd te worden omdat hij als spreker tijdens een anti-zwarte piet demonstratie van KOZP ´fuck de koning´ zei. De zaak van Al-Jaberi draait niet alleen om de koning of de vrijheid van meningsuiting op zichzelf. Mensen die in het verleden veel explicietere uitingen hebben gedaan zijn immers niet gearresteerd door de politie. Tijdens de demonstratie sprak Jessy de Abreu namens KOZP en StopBlackface / New Urban Collective de volgende speech uit:

Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting voor mensen die zich verzetten tegen racisme, met name als het activisten van kleur zijn.
“Dit systeem werkt niet voor ons, daarom zijn wij vandaag hier.

Voorspelbaar, draait Nederland weer om de essentie heen. Abulkasim’s “fuck the koning” gaat niet over majesteitsschennis. Het gaat over racisme, het gaat over onrechtvaardigheid, het gaat over met twee maten meten in deze samenleving. Het is zorgwekkend hoe politiegeweld wordt gebruikt om angst te zaaien om ons stil te houden. En die angst raakt mij ook. Dagelijks praat het systeem mij angst aan, de angst om mij te uiten:

Ooit was ik bang om te spreken omdat het systeem het idee wekt dat zwarte mensen niet over intelligentie bezitten. Ik was ooit ook bang om te spreken omdat het systeem constant vertelt dat vrouwen inferieure, tweede-klasse wezens zijn, en uit de mond van een vrouw alleen irrationele beweringen komen. Ooit was ik bang om te spreken, omdat iemand uit de arbeidsklasse, iemand uit de Bijlmer heeft volgens het systeem niets relevant te zeggen. Als zwarte jonge vrouw, ontdek ik steeds meer wat onderdrukking betekent.

Ik besef dat ik leef in een land waar vrijheid van meningsuiting een wit privilege is, een duidelijk voortvloeisel uit het koloniaal verleden. Niet alleen waren Afrikanen tot slaaf gemaakt; hun mensheid werd ontnomen en dat rechtvaardigde onderdrukking en slavernij, waar ook Nederland en het Koningshuis een rol in hebben gespeeld. Tijdens het kolonialisme verloren mijn Afrikaanse voorouders niet alleen hun mensheid, maar ook hun stem. Een stem die tot de dag van vandaag monddood is verklaard. Want als hun achter-achterkleinkinderen zich uiten over de racistische trekken van zwarte Piet, worden zij gecensureerd, gemarginaliseerd en gecriminaliseerd. Onze rechten zijn opnieuw geschonden en ik merk dat ik niet gevrijwaard ben van vrees.

Laten wij samen zorgen dat de gewelddadige geschiedenis zich niet herhaald, vooral nu activisten monddood worden gemaakt. Activisme komt altijd met uitdagingen. Ook nu, want solidariteit maakt de staat angstig. Dus aan Abulkasim, en alle vrouwen en mannen; blijf spreken, voordat dit onderdrukkende systeem namens jou spreekt.”

 

Poster v2 meldenMelden: nutteloos of noodzaak? Een debat over het nut van aangifte meldingen van racisme en discriminatie – 12 mei 2015

Dinsdag 12 mei organiseren StopBlackface en NUC een debat over het nut van het melden van discriminatie en racisme waar ook de dubbele standaard in de vrijheid van meningsuiting ter sprake zal komen met o.a. de Politie, het College voor de Rechten van de Mens, Quinsy Gario, Sinan Cankaya en meer. Meld je hier aan.
Bekijk hier een interview met woordvoerder Sandew Hira over de demonstratie

 

Bekijk hier de speech van Abulkasim Al-Jabberi

“Verantwoordelijkheid, liefde, solidariteit, moed, en organisatie – deze dingen, kameraden, vormen de basis van people power; en people power is het enige antwoord op racisme.”

 

Bekijk hier een videoverslag van AT5