Knoledge-JaberiVorig jaar organiseerde Kick Out Zwarte Piet, een samenwerkingsverband tussen Zwarte Piet Niet, Zwarte Piet is Racisme campagne en StopBlackface, op 16 november een vreedzame manifestatie tegen Zwarte Piet op het Beursplein in Amsterdam. Abulkasim al-Jaberi hield hiernaast diverse andere sprekers een speech waarin hij zei: “Fuck de koning”. Ondanks een verder vreedzaam verloop van de demonstratie werd Abulkasim met onnodig machtsvertoon voor het oog van talloze vreedzame demonstranten gearresteerd wegens majesteitsschennis. Op woensdag 6 mei 2015, is bekend geworden dat het Openbaar Ministerie overgaat tot vervolging. Dit toont aan dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet voor iedereen geldt.

 

Een dag voor de anti-zwarte Piet manifestatie op het Beursplein te Amsterdam was Abulkasim – naast meer dan 90 andere vreedzame demonstranten – gearresteerd nadat de burgemeester van Gouda de vrijheid op betoging, en daarmee onze vrijheid van meningsuiting had beperkt. Dichter en activist Kno’Ledge Cesare werd door de politie aangeklaagd voor mishandeling terwijl hij met buitenproportioneel geweld als een terrorist werd gearresteerd. De aangifte van Kno’Ledge en stichting Nederland Wordt Beter tegen het gebruik van het racistische stereotype Zwarte Piet werd niet vervolgd en van de 3600 meldingen van discriminatie die bij de politie werden gedaan, kwamen slechts 83 bij het OM terecht. Tijdens de vreedzame manifestatie op het Beursplein sprak Abulkasim over de manier waarop witte suprematie door instituties zoals het politie apparaat, de overheid en het Openbaar Ministerie in stand wordt gehouden: “En de rechtbanken? Voor hen maakt het niet uit of je Marokkaans bent, Turks, Antilliaans of Surinaams. Als je een ‘buitenlands uiterlijk’ hebt, is je kans tot een gevangenisstraf veroordeeld te worden vijf keer zo groot.”

 

Bovendien maakte Abulkasim een punt met zijn statement: “Fuck de koning, fuck het koningshuis.” De manifestatie was tegen Zwarte Piet, een symbool van witte suprematie , institutioneel racisme en het Nederlandse koloniale verleden. Het koningshuis heeft een deel van haar rijkdom te danken aan de gedwongen arbeid van tot slaaf gemaakte Afrikanen en onderwerpen onderdanen in Nederlands-Indië. Koning Willem I was namelijk oprichter van de Nederlandse Handel-Maatschappij, een bedrijf dat o.a. in koloniale goederen handelde en suikerplantages in Suriname bezat. De Koning paradeert nog jaarlijks in de Gouden Koets waar halfnaakte zwarte tot slaaf gemaakten op het paneel ‘Hulde der Koloniën’geschilderd staan. Net als Zwarte Piet is dit een symbool van de manier waarop het slavernij verleden en haar erfenis, institutioneel racisme, onderdeel zijn van Nederlandse tradities en cultuur.

 

Begin 2015 riepen vele Nederlander #JeSuisCharlie en sprongen wereldleiders op de bres voor de vrijheid van meningsuiting. De afgelopen week werden de waarden van vrijheid en vrijheid van meningsuiting gevierd tijdens de dag van de persvrijheid en op Bevrijdingsdag, maar een dag later toont het OM al aan dat deze vrijheid niet voor iedereen geldt. Institutioneel racisme zorgt ervoor dat de vrijheid van niet-witte Nederlanders structureel ingeperkt wordt terwijl Nederland pretendeert een baken van vrijheid en mensenrechten te zijn. Institutioneel racisme zorgt ervoor dat niet-witte Nederlanders die zich uitspreken tegen Islamofobie, anti-zwart racisme en zwarte piet het risico lopen om gearresteerd te worden als ze voor hun rechten en mening opkomen. Nederland is niet zo vrij als we denken, de vervolging van Abulkasim is slechts een reflectie van de dubbele standaard die onze vrijheid inperkt.

 

“Fuck Racisme – Fuck de Koning” demonstratie – 10 mei 2015

KOZP is solidair met Abulkasim Al-Jaberi, roept het OM op om de zaak te seponeren en een onderzoek in te stellen hoe het strafrecht racisme- en discriminatiezaken effectiever kan aanpakken. Zondag 10 mei organiseert actiegroep “Fuck Racisme – Fuck de Koning” en demonstratie voor de Vrijheid van Meningsuiting voor Iedereen. Check voor meer info de event pagina: https://www.facebook.com/events/433310023514197/

 

Lees hier een artikel over de verder vreedzame demonstratie in de Metro van 17/11/2015 “Ze kunnen ons duizend keer arresteren maar volgend jaar zijn we er weer bij”

Poster v2 meldenMelden: nutteloos of noodzaak? Een debat over het nut van aangifte meldingen van racisme en discriminatie – 12 mei 2015

Dinsdag 12 mei organiseren StopBlackface en NUC een debat over het nut van het melden van discriminatie en racisme waar ook de dubbele standaard in de vrijheid van meningsuiting ter sprake zal komen met o.a. de Politie, het College voor de Rechten van de Mens, Quinsy Gario, Sinan Cankaya en meer. Meld je hier aan.

 

 

Bekijk hier een video van Volkan van de vreedzame manifestatie tegen Zwarte Piet en institutioneel racisme op 15 november 2014:


 

Bekijk hier een video van de onnodig escalerende arrestatie van Abulkasim Al-Jabberi

 

Bekijk hier een video van de massaarrestatie van vreedzame anti-Piet demonstranten in Gouda op 15 november 2014