black-lgbt

Na de bekendmaking van de nieuwe politieke partij Artikel 1 opgericht door Sylvana Simons, is het een interessante observatie dat men voor homo-emancipatie tot in de Tweede Kamer wil strijden. Dit is een bijzonder gegeven aangezien de homobeweging qua Nederlandse wetgeving het al ver heeft geschopt, maar de sociale acceptatie vooralsnog achterblijft voor zwarte queer mensen.

Als zwarte queer vrouw, heb ik niets aan mijn “gayrights” als ik niet eens als gelijkwaardige mens in Nederland wordt behandeld. Ik heb niets aan 1 zwarte heteroseksuele vrouw, 1 witte heteroseksuele man en 1 witte homoseksuele man die willen opkomen voor Surinaamse/Caribische/Zwarte queer vrouwen. Met alle respect, maar ik zie de verbinding niet tussen jullie en ik.

Als men het over Black gayrights wil hebben, laat het ook iemand zijn die zwart en queer is. Daarom bij het aankondigen over homorechten, en homo-emancipatie bij Artikel1, stel ik vragen. Ik vraag mij af, sinds wanneer stond Simons voor gayrights? Wat wilde zij precies voor gayrights doen, wat daar niet lukte? Waarom überhaupt gayrights? Welke gayrights zijn er dan nog nodig volgens haar?

Wat kan ik met mijn gayrights doen als mijn mensenrechten niet goed in elkaar zitten? Nogmaals, als zwarte queer vrouw heb ik er niets aan, als ik niet eens als een volwaardig burger in Nederland wordt gezien. Of geven gayrights jou automatisch jouw mensenrechten in Nederland? Hoe zit het dan versus heteroseksuele zwarte zusters en broeders? Dan wil ik ze niet eens. Bleh! 1 voor allen, allen voor 1.

Dit gezegd te hebben, ik prefereer liever dat men zich uitspreekt over institutionele racisme: ongelijkheid in onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt, etnisch profileren en politiegeweld bijvoorbeeld. Aangezien ik niet eens als een gelijkwaardige burger wordt behandeld in Nederland, heb ik niet veel aan de gayagenda. Yes, I will say it: we gooien al te graag met “gayrights”, maar we moeten kritisch blijven. Keep our eyes on the prize, we have to dismantle white supremacy. Gayrights zijn redelijk goed geregeld in Nederland. Laten we onze energie stoppen in het dekoloniseren van het systeem zodat de rechten van alle zwarte mensen wordt gerespecteerd.
Ik heb Simons nooit horen spreken over gayrights, voor mij klinkt de gayagenda als een troef die wordt gebruikt. Werd zij dan echt belemmerd bij DENK voor het uitspreken over gayrights? Ik ben niet voor Sylvana Simons, maar ik ben ook niet tegen haar. Het is een geweldige vrouw en zij zal vast ook haar redenen hebben. Maar ik schrok ervan, dat ze het nu over gayrights heeft. Zoals eerder gezegd, als men zich wil inzetten voor Black gayrights, laat de vertegenwoordigers dan ook zwart en queer zijn.

 

Geschreven door: Naomie Pieter