Keti koti2

Foto Johan Janssen

Op 1 juli 2015 werd het vreedzaam protest bij de Sinterklaasintocht Freedom Ride to Meppel al aangekondigd tijdens de herdenking van de afschaffing van het slavernij verleden in het bijzijn van minister Asscher.

‘Ik verzet me tegen de jaarlijkse vernedering en belediging van zwarte mensen tijdens het sinterklaasfeest’, zei cultureel-maatschappelijk ondernemer Kunta Rincho. Rincho gebruikte zijn tijd ook om een minuut stilte te houden voor de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, die afgelopen weekend overleed na een arrestatie in Den Haag.

Omringd door mede demonstranten riep hij op tot een ‘geweldloos, vreedzaam en luidruchtig protest’ in aanloop en tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel eind dit jaar. ‘We beginnen vandaag onze campagne om een einde te maken aan racisme tijdens het sinterklaasfeest.’

Escalatie, agressie en vreedzaam protest

“We weten dat het kan escaleren en we weten dat mensen agressief kunnen reageren, maar de agressie komt altijd van rechts-extremisten, of van de politie, in opdracht van politici. ‘Wij zijn niet bang gearresteerd te worden, als dat de prijs is van vrijheid. Als dat de prijs is van een Nederland zonder racisme, dan zijn wij bereid die prijs te betalen. Geweld van politie beantwoorden wij niet met geweld maar we houden vast aan ons moraal van vreedzaam protest. Dit is geen strijd tegen een kinderfeest, maar een strijd tegen racisme.”

Bekijk de video hier.