Michiel de Rover

Michiel de RoverOp zaterdag 5 september organiseert actiegroep De Grauwe Koets een demonstratie op het museumplein tegen de Gouden Koets. Op de koets staan panelen met racistische afbeeldingen waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt. De actiegroep vindt het schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waar koloniale propaganda wordt vertoond, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De actiegroep pleit ervoor om de koets in een museum te zetten, waar het kan dienen als educatiemateriaal wat tevens de juiste context is om de koets te vertonen.

Wat: Demonstratie tegen de Gouden Koets
Tijd: 14:00-15:00
Sprekers: Marjan Boelsma, Stacey Esajas, University of Color, BNice (spoken word), Regillio Vaarnold (d’Hero Movement)
Plaats: Museumplein
De demonstratie wordt ondersteund door Faja Creation Brassband.

Op het paneel “Hulde der koloniën” is in het midden de Nederlandse afgebeeld, als symbool van de zogenaamde reine en zuivere monarchie. Om haar heen schenken mensen uit de toenmalige koloniën haar producten uit Oost- en West Indië. Een Indische vorst en andere Indische hoogwaardigheidsbekleders brengen onderdanig hulde aan “de Maagd”. Links staat een groep van vier figuren die het brengen van “beschaving” en “ontwikkeling” moeten voorstellen. Een witte man overhandigt een zwarte jongen een boek. Er ligt zelfs een palmtak die vrede zou moeten symboliseren. De schildering moet uitbeelden hoe Nederland in het koloniale tijdperk aan haar rijkdom is gekomen.

Volgens de actiegroep is dit sprookjesachtig verhaal een leugen. De producten waren niet geschonken, maar verkregen door uitbuiting en geweld. Daarnaast is het niet aanvaardbaar om kritiekloos met een koets rond te paraderen waar witte mensen als superieur en beschaafd worden vertoond, waar zwarte mensen als onderdanig worden afgebeeld. Actiegroep de Gouden Koets eist dat de koets per direct naar het museum wordt overgebracht, waar hij kan dienen als voorbeeld van hoe Nederland jarenlang werd geïndoctrineerd.

Actiegroep de Grauwe Koets is opgezet door de mensen die begin dit jaar demonstreerden tegen de film “Michiel de Ruyter”, en de koloniale heldenverering die daarmee samenhing. De actiegroep zet zich in tegen geschiedvervalsing en verheerlijking van het koloniale verleden, en voor een eerlijke kijk op onze geschiedenis.

De demonstratie wordt gehouden met een brassband, spoken word en met sterke speeches. Kom ook en toon je support tegen koloniale propaganda en verheerlijking van de grauwe geschiedenis!

Eerder publiceerde de Grauwe Koets al een open brief tegen de Gouden Koets: https://www.facebook.com/MichielDeR/posts/992408837446171
En een opinie-artikel: https://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33398_de_gouden_koets_hoort_in_het_museum/