KOZP is een collectief van actiegroepen en platforms Nederland Wordt BeterZwarte Piet Niet en Stop Blackface. Onze organisaties houden zich met verschillende activiteiten bezig maar we hebben gezamenlijk één doel:

“KOZP eist zichtbare verandering van het racistische figuur Zwarte Piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaas intocht.”

KOZP vindt niet dat het haar verantwoordelijkheid is om oplossingen aan te dragen voor de zwarte piet zoals Roetveegpiet, Kleurenpiet, Schoorsteenpiet, Oranjepiet, Smurfen of helemaal geen Piet. Wij stellen alleen vast dat zwarte piet racisme is en daarom uitgebannen dient te worden.

 

 

Zwarte Piet is een symbool van dieperliggend racisme

Zwarte Piet staat voor KOZP symbool voor dieper liggend racisme dat stamt uit een gewelddadige geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Een geschiedenis waarin met veel geweld een sociale, culturele, economische en politieke machtsverhouding is opgelegd waarin witte mensen als superieur werden gezien en zwart als inferieur. Deze ideologie van racisme en zwarte piet zien we terug in de figuur Sinterklaas die in 1850 door kinderboekenschrijver Jan Schenkman is verzonnen. Hoewel de slavernij in 1863/1873 is afgeschaft is de erfenis ervan nog steeds zichtbaar. Alledaags racisme, discriminatie en uitsluiting zijn aan de orde van de dag en zorgen voor structurele ongelijkheid op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, etnisch profileren, Afrofobie, Islamofobie en xenofobie tegenover vluchtelingen en migranten. Nederland ziet zichzelf graag als gastvrij en tolerant land, met het zwarte piet debat doorbreken wij het taboe om het koloniale verleden en de erfenis daarvan te verzwijgen.

 

Principes van vreedzaam protest

KOZP volgt de principes van geweldloos verzet geïnspireerd door Martin Luther King, Rosa Parks en de Freedom Riders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging uit de jaren ’60. KOZP is niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en slachtoffer kunnen leiden. Wij zijn niet de agressoren Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten en naar het protest te komen met een goed, rustig en vreedzaam hart. Wij zijn niet de agressoren. De agressie komt altijd van rechts-extremisten, of van de politie, vaak in opdracht van politici, zoals in Gouda 2014. We weten dat er een kans is dat het kan escaleren en we weten dat mensen agressief kunnen reageren, maar wij zijn niet bang gearresteerd te worden, als dat de prijs is van vrijheid. Als dat de prijs is van een Nederland zonder racisme, dan zijn wij bereid die prijs te betalen. Geweld van politie beantwoorden wij niet met geweld maar we houden vast aan ons moraal van vreedzaam protest. Dit is geen strijd tegen een kinderfeest, maar een strijd tegen racisme.

 

MLK change