Nee, KOZP wilt geen kinderfeest” verpesten, wij willen echter wel racistische elementen uit het Sinterklaasfeest elimineren. Zwarte Piet is een negatief stereotype van zwarte mensen dat verbonden is met racistische ideologie en beeldvormig uit het slavernijverleden en kolonialisme. Hierdoor is het Sinterklaasfeest in haar huidige vorm geen onschuldig kinderfeest. Vaak wordt de drogreden gebruikt  dat het Sinterklaasfeest een “onschuldig kinderfeest” is, er zijn echter vele zwarte kinderen en volwassenen die traumatische ervaringen hebben omdat ze door andere kinderen en volwassenen voor zwarte piet worden uitgemaakt. KOZP is van mening dat volwassenen de verantwoordelijkheid hebben om voor een discriminatievrije omgeving te zorgen zodat niet alleen witte kinderen en volwassenen maar alle kinderen en volwassenen plezier kunnen hebben aan de traditie.

 

Bekijk hier een videoreportage waarin donkere kinderen en volwassenen aangeven hoe ze het Sinterklaasfeest ervaren:

Bekijk ook de documentaire “Zwart Als Roet” van Sunny Bergman als je wilt weten waarom zwarte piet racistisch is.

 

Het College voor de Rechten van de Mens

 

 Het College voor de Rechten voor de Mens heeft als volgt over de zwarte piet geoordeeld:

Veel mensen vinden Sinterklaas een mooi feest en traditie die we moeten koesteren. Ook Zwarte Piet is onderdeel van deze traditie. Maar Zwarte Piet heeft wel discriminerende aspecten. Ook al is het niet racistisch bedoeld, het wordt wel als kwetsend ervaren. Het bevestigen van stereotiepe beelden als dom, knecht en donker werkt door en mensen hebben er last van. Uit eigen onderzoek weet het College dat discriminatie veelal niet de intentie is maar wel het effect van gedrag.

Lees het artikel ‘Stereotypering: wat is dat en hoe werkt het?’

 

Zwarte-piet-racisme-diagram

 

De Verenigde Naties over zwarte piet (CERD)

 

Nederland heeft het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van elke vorm van rassendiscriminatie van de VN (CERD) ondertekend en hiermee verplicht om de gelijksheidsrechten van mensen te handhaven. In augustus 2015 heeft CERD-commissie van de VN een rapport over racisme en discriminatie in Nederland geschreven. Hierin oordeelde de commissie als volgt over de figuur zwarte piet:

 

“de figuur Zwarte Piet soms op een manier wordt geportretteerd dat negatieve stereotypen van mensen van Afrikaanse herkomst reflecteert dat door vele mensen van Afrikaanse herkomst als een overblijfsel van de slavernij wordt gezien, dat schadelijk voor de waardigheid en het zelfvertrouwen van kinderen en volwassen van Afrikaanse herkomst kan zijn.”

Lees meer over het VN rapport.

 

Asscher

 

Minister Asscher over zwarte piet

 “Ik snap waarom zovelen van ons kwaad zijn over de Piet discussie. Wat is er tenslotte onschuldiger dan de sinterklaasherinneringen uit onze jeugd? Waarom moet dat belast worden met loodzware termen als racisme en discriminatie. Moeten we daar ook al sorry voor zeggen soms? Nee, we zijn geen racisten en we laten ons dat ook niet zeggen. Sinterklaas is oer Nederlands, het hoort bij onze identiteit, en dit pakken ze ons niet af, is het gevoel.

Maar ik ben er de afgelopen jaren door de vele gesprekken van overtuigd geraakt dat het anders kan. En dat het een kinderfeest is en blijft, ook zonder klassieke zwarte Piet. Ik zie hoe op basisscholen, bij allerlei intochten, in de sinterklaasprogramma’s de verandering razendsnel gaat. Sneller dan we als grote mensen lijken aan te kunnen, maar prima voor de ware gelovigen: onze kinderen.”

Lees verder.

 

 

Zwarte Piet is Zwart verdriet

 

Een geschiedenis van strijd tegen Zwarte Piet

Vaak wordt de drogreden gebruikt dat de strijd tegen Zwarte Piet door een klein groepje mensen een paar jaar geleden is begonnen. Niks is minder waar, sinds de jaren ’30 is er al protest tegen de figuur Zwarte Piet. In de jaren ’90 ging de groep “Zwarte Piet = Zwart Verdriet” bijvoorbeeld al de straat op om te demonstreren tegen Zwarte Piet. Het Actiecomité Zwarte Piet=Zwart Verdriet opgericht werd in 1994 opgericht. Ze organiseerden demonstraties en ‘anti-racistische Sinterklaasfeesten’, wij zetten deze traditie voort d.m.v. geweldloze actie totdat zwarte piet is geëlimineerd.  In de internationale historische context wordt zwarte piet gezien als een vorm van blackfacing, een vorm van entertainment waarbij witte mensen zich zwart schminken en op een karikaturale manier stereotype karikaturen van zwarte mensen naspelen.

 

Lees hier meer over de geschiedenis van de strijd tegen zwarte piet.