zpir-logo
Op zaterdag 19 november organiseert Alternatief Sinterklaasfeest Limburg een protestactie tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten tijdens Het Grote Sinterklaasfeest Geleen.
Zwarte Piet is een racistisch karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. De inwoners van Geleen en alle andere mensen behoren hier niet aan blootgesteld te worden. De organisatie van dit grote Sinterklaasfeest kondigt op de Facebookpagina Geleen Centrum aan dat zwarte pieten aanwezig zullen zijn en ondersteunt hiermee het sinterklaasfeest inclusief deze karikatuur en daarmee houdt de organisatie racisme in stand. Wij eisen dat men stopt met het bieden van ruimte aan racisme.

Al lange tijd leveren vooral zwarte mensen kritiek op de Zwarte Piet-figuur. Sinds 2011 is de beweging tegen deze figuur flink gegroeid en heeft de kritiek op het racistische fenomeen enorm aan invloed gewonnen, zowel nationaal als internationaal. Overal in het land waar de figuur opduikt, verschijnen ook tegenactivisten. Terwijl het aantal fans van de racistische karikatuur afneemt, groeit het aantal tegenstanders. De beweging tegen Zwarte Piet is aan de winnende hand.

De Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens, de VN-mensenrechtencommissie en de Kinderombudsvrouw hebben verklaard dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft. Meer dan 100 BN-ers (Bekende Nederlanders) hebben zich uitgesproken tegen de karikatuur. Op basisscholen in diverse steden is Zwarte Piet niet meer welkom, of binnenkort niet meer welkom. In Amsterdam Zuidoost gaat de karikatuur in het geheel verdwijnen, ook bij de lokale intocht. Onlangs werd bekend dat de omroep RTL Zwarte Piet gaat verbannen. Winkelbedrijven kiezen eieren voor hun geld en verkopen steeds minder produkten waarop het racistische fenomeen staat afgebeeld.

De protestactie op 19 november vindt plaats in Geleen Centrum op de markt. De protestactie begint daar om 12:30 uur. Doe ook mee aan de protestactie!
Tijd om gedag te zeggen tegen zwarte piet! Op naar een inclusief sinterklaasfeest!