Op weg naar een vreedzame demonstratie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet is de weg van de bussen van Kick Out Zwarte Piet geblokkeerd door een groep van ongeveer 30 agressieve mannen en vrouwen met auto’s, motoren en vrachtwagens. De blokkade heeft zo’n 45 minuten geduurd, waarbij de aanwezige politie zichtbaar geen haast maakte om de blokkade op te heffen.  Ook hielp de politie de anti-zwarte piet demonstranten om hun weg te vervolgen. Uiteindelijk is het recht op demonstratie ingetrokken door de lokale autoriteiten, via een noodbevel. Het vreedzaam protesteren is mede door de politie onmogelijk gemaakt.

Nadat de blokkade is opgeheven heeft de politie beloofd de groep naar Dokkum te begeleiden. Dat gebeurde met een escort van agenten te motor en ME. Onderweg werd duidelijk dat de bussen niet naar Dokkum, maar naar het westen van Friesland werden geleid. Pas in Harlingen, tenminste 45 minuten na de beslissing, is gemeld dat de demonstratie in Dokkum op last van de burgemeester was verboden. De bussen zijn onder begeleiding via de Afsluitdijk terug naar Amsterdam en Rotterdam geleid.

'Vreedzaam protest tegen Zwarte Piet tegengehouden op weg naar Dokkum KOZP

“Het is meer dan duidelijk geworden dat ons recht op demonstratie en onze vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden”, aldus Kick Out Zwarte Piet. Ondanks overleg vooraf met burgemeester, politie en andere instanties, en ondanks dat alle instructies van de politie zijn opgevolgd, is een noodbevel ingesteld om de demonstratie voor een inclusief sinterklaasfeest te verbieden. Ook werd de demonstranten gesommeerd om terug naar huis te gaan onder de politiebegeleiding, terwijl het onduidelijk bleef wat de juridische grond daarvoor was.

 

Vorig jaar, bij de intocht in Rotterdam, heeft de politie van tevoren voldoende capaciteit geregeld om de vreedzame demonstratie tegen te houden en zijn de demonstranten direct aangehouden, een deel met geweld en nog voor het bereiken van de intocht. Dit jaar heeft de politie de racistische, agressieve en onrechtmatige acties van relschoppers heel anders behandeld. Pas na 45 minuten werd de blokkade opgeheven. Bovendien zijn deze agressievelingen niet aangehouden of tegengehouden om de demonstranten te beschermen, maar konden zij hun weg vervolgen.

 

Tot slot zijn er meerdere onjuistheden door de politie gecommuniceerd. Auto’s achter de bus in de file werd verteld dat de blokkade werd veroorzaakt door anti-zwarte-piet-activisten, aldus een automobiliste. De blokkade zou zich niet op de actiegroep richten, maar op iedereen in de file, en daarom hoefde de politie niet met de demonstranten te communiceren, aldus een politieagent ter plekke. En de politieagent die de bussen mededeelde dat ze niet meer naar Dokkum mochten, gaf als reden dat ze nu “te laat waren voor de demonstratie”, terwijl dit veroorzaakt was door het trage optreden van de politie zelf. Ondertussen werden demonstranten die op eigen gelegenheid naar Dokkum waren gereisd en op de afgesproken plaats en tijd aankwamen, ook tegengehouden.

 

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is boos en teleurgesteld dat het vreedzame protest voor een inclusief sinterklaasfeest en een racismevrij Nederland niet heeft kunnen plaatsvinden. Ze beraden zich op vervolgstappen en zijn in overleg met een advocaat.

 Check ook deze updates via social media:

 

Live video van Mitchell tijdens blokkade

Deel 1

Deel 2

Update in English from Anousha Nzume

The Roberson Report

Update van Marit

Pro-Piet relschoppers worden mogelijk vervolgd

 

De politie was vrij amicaal met de relschoppers