selfie reacties

56-jarige man uit Heinkenszand op 11 december 2017 voor de politierechter in Breda wegens opruien en groepsbelediging

Amsterdam, 8 december 2017 – Het openbaar ministerie brengt een tweede verdachte voor de rechter voor het plaatsen van discriminerende teksten op internet over anti-zwarte piet-demonstranten. Nadat op 27 november 2017 een eerste verdachte in Utrecht tot taakstraf werd veroordeeld (vgl. persbericht van 24 november 2017), staat maandag 11 december 2017 een 56-jarige man uit Heinkenszand terecht. Laatstgenoemde man moet voor de politierechter in Breda verschijnen wegens opruiing en groepsbelediging.

De man plaatste een reactie op een selfie van Mitchell Esajas met diens mededemonstranten, genomen in een bus waarin de demonstranten vanaf de nationale Sinterklaasintocht in Meppel 2015 terugreisden. Esajas plaatste de selfie op 14 november 2015 op zijn Facebookaccount. Daarna werd dit gedeeld en volgden vele bedreigende, discriminerende en haatzaaiende reacties. De tekst die de verdachte uit Heinkenszand plaatste luidt:

“Tijd dat jullie eens flink klappen gaan krijgen stelletje rottuig. Hoe halen jullie het in he hersenloze rotkoppen om GVD een kinderfeestje te verneuken. Sodemieter op naar je apeland. Eikels”

De selfie met de duizenden reacties staat nog steeds online

Mitchell Esajas deed samen met Jerry Afriyie in januari 2016 aangifte, namens de organisatie Kick Out Zwarte Piet en uit hun eigen naam. Zij voegden daarbij ongeveer 50 teksten uit de meer dan 19.000 internetreacties. Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het openbaar ministerie besloot daarop acht personen strafrechtelijk te vervolgen. Het gaat om mensen door het hele land.

Willem Jebbink, advocaat van Mitchell Esajas en Jerry Afriyie:

“Wij hebben kennisgenomen van het strafdossier in de Bredase zaak. De verdachte heeft erkend dat hij de tekst heeft geplaatst. Hij heeft ook verklaard dat hij kan begrijpen dat mensen van de organisatie Kick Out Zwarte Piet zich bedreigd en gediscrimineerd voelen door zijn reactie. Hij zegt dat hij de reactie in een opwelling heeft getypt, dat hij er niet goed over heeft nagedacht en dat het stof geeft tot nadenken.”

“Mijn cliënten en Kick Out Zwarte Piet staan open voor een constructieve dialoog over het negatieve stereotype ‘zwarte piet’. Daarbij past niet het openlijke racisme en de opruiing tot geweld die deze verdachte tentoonspreidt. Daarom is onder andere tegen hem aangifte gedaan. Mijn cliënten willen de discussie fatsoenlijk houden, en respectvol qua toon en inhoud.”

De zaak dient maandag 11 december 2017 om 13.55 uur bij de politierechter in Breda, parketnummer: 02-167973-17.

Bijlagen:

– persbericht van 24 november 2017;

– de selfie die Mitchell Esajas op 14 november 2015 plaatste.

Voor meer informatie: Willem Jebbink • Jebbink Soeteman advocaten • Singel 362 • 1016 AH Amsterdam • 020 – 53 53 390 • 06 – 55 79 18 37