selfie

Verdachte op 27 november 2017 veroordeeld door de politierechter wegens groepsbelediging op basis van ras en haatzaaien

Amsterdam, 24 november 2017 – Het openbaar ministerie vervolgt acht personen voor het plaatsen van discriminerende teksten op internet over anti-Zwarte Piet-demonstranten. De teksten werden geplaatst als reacties op een selfie van Mitchell E. met diens mededemonstranten, genomen in een bus waarin zij van de nationale intocht in Meppel in 2015 terugreisden. Mitchell plaatste de selfie op 14 november 2015 op zijn Facebookaccount, waarna het Nationaal Instituut Nederland Slavernijverleden en Erfenis deze deelde, en daarop vele bedreigende, discriminerende en haatzaaiende reacties volgenden. Het ging onder meer om teksten als:

 

  • “Gewoon net zoals american history x met die zwarte smoel op de stoeprand”
  • “Fucking monkeys! En na een dikke bom op die bussen! Kakakkakakakakaaboem”
  • “Hier had IS beter een bom in bus kunnen laten afgaan Stelletje apenkoppen rot maar op uit nl als je er niet tegen kan”
  • “Hey smerige vieze apen, oprotten naar je eigen land waar je echt thuis hoort met jullie klote koppen zo op de foto , terwijl Parijs huilt en jullie het lef hebben om met jullie vieze rotkoppen en lacht op de foto te gaan afknallen zulke lui”

Lees verder: “10.000 racistische reacties op een selfie” van Mitchell

 

Mitchell Esajas deed samen met Jerry Afriyie in januari 2016 aangifte, namens de organisatie Kick Out Zwarte Piet en uit hun eigen naam. Zij voegden daarbij ongeveer 50 teksten uit de meer dan 19.000 internetreacties.

 

Het Landelijk expertisecentrum discriminatie van openbaar ministerie heeft hun advocaat Willem Jebbink bericht dat acht personen strafrechtelijk worden vervolgd. Het gaat om mensen door het hele land. Een van hen moest maandag 27 november 2017 om 12.15 uur bij de politierechter in Utrecht verschijnen wegens groepsbelediging en haatzaaien. Deze verdachte plaatste de tekst “Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren”’.

 

Mitchell Esajas: ‘Dit is een signaal aan de samenleving dat racistische en gewelddadige uitingen van burgers niet worden geaccepteerd, zeker in deze tijd is dat een broodnodig signaal.’

Jerry Afriyie: “Aan iedereen die onze oprechte oproep voor een inclusief Sinterklaasfeest zonder zwarte piet aangrijpt om openlijk racistisch te zijn: moge dit een waarschuwing zijn. Wij staan 365 dagen per jaar open voor constructieve dialoog.”

 

De 31-jarige Sietse P. uit Lelystad is op 27 november veroordeeld tot 40 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een racistische reactie richting tegenstanders van Zwarte Piet. Sietse schreef:

 ‘Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren’

Willem Jebbink, advocaat van KOZP zei tegen RTL nieuws : “Het is mooi dat de rechter nu de grens aangeeft waarbinnen mensen hun mening kunnen ventileren. Het is ook slim om de veroordeelde een taakstraf te geven. Zo moet de man zelf ervaren wat de consequenties zijn van zijn daden, in plaats dat zijn boete wordt ingezameld door gelijkgestemden.”