aangifte ZWarte Piet

KETI KOTI: MAAK GEBRUIK VAN JE RECHTEN
Op 1 juli herdenken en vieren wij jaarlijks de afschaffing van de slavernij op Nederlands grondgebied. 152 Jaar na de afschaffing van de slavernij is de erfenis ervan nog steeds zichtbaar in de vorm van institutioneel racisme, discriminatie en structurele ongelijkheid. De figuur ‘Zwarte Piet’ is gebaseerd op stereotype weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij, en maakt een beledigende karikatuur van zwarte mensen. Wij zijn van mening dat de slavernij, een misdaad tegen de menselijkheid, niet gebagatelliseerd mag worden omwille van een kinderfeest.

 

Klik hier voor de Facebook event pagina

aangifte ZWarte Piet

Wij, ondergetekenden, roepen alle Nederlanders die zich beledigd of gekwetst achten door Zwarte Piet en/of deze zaak steunen op om op 1 juli 2015 aangifte te doen wegens groepsdiscriminatie en aanzetten tot discriminatie.

AMSTERDAM
Op het Museumplein in Amsterdam, waar op 1 juli Keti Koti Festival plaatsvindt, kan van 14.00 – 20.00 uur aangifte worden gedaan bij de mobiele politiebus die speciaal hiervoor wordt ingezet.
Bij de mobiele politiebus krijg je van ons een aangifteformulier voorzien van de aanklacht. Het enige dat je hoeft te doen is je personalia in te vullen. Vergeet niet je ID mee te nemen.

LANDELIJK
Overal in het land kun je bij een politiebureau bij jou in de buurt aangifte doen op 1 juli. Het speciale aangifteformulier wordt opwww.nederlandwordtbeter.nl en via deze pagina beschikbaar gesteld.
Vergeet niet je ID mee te nemen.

DE AANKLACHT LUIDT ALS VOLGT:
Ik heb kennis genomen van het volgende:
– Tijdens de Sinterklaasintocht in 2014 in Gouda en andere Nederlandse gemeenten waren in het openbaar personen aanwezig, uitgedost als ‘Zwarte Piet’.
– De Nederlandse omroep NTR heeft in de weken voorafgaand aan en op 5 december 2014 televisieprogramma’s uitgezonden waarin personen uitgedost als ‘Zwarte Piet’ figureerden.
– De volgende bedrijven hebben in de weken voorafgaand aan en op 5 december 2014 in hun vestigingen in Nederland personen in hun winkel aanwezig laten zijn, uitdost als ‘Zwarte Piet’, winkelversieringen aangebracht met afbeeldingen en uitbeeldingen van ‘Zwarte Piet’ en producten verkocht met daarop afbeeldingen van ‘Zwarte Piet’: Magazijn De Bijenkorf B.V., V&D B.V., Blokker Holding B.V. (Blokker B.V., Bart Smit B.V., Intertoys Holland B.V. en Xenos B.V.), Hema B.V., Albert Heijn B.V..
– Stichting Sint & Pietengilde heeft onder meer als doelstelling ‘de kwaliteit van het feest en de gespeelde karakters te waarborgen.’ Daaronder begrijpt deze stichting onder andere het waarborgen van het karakter van ‘Zwarte Piet.’

De figuur van ‘Zwarte Piet’ is een stereotype, beledigende, discriminatoire en tot discriminatie aanzettende weergave van zwarte mensen. Mensen van kleur worden daardoor derhalve aangetast in hun belang om niet te worden beledigd en niet te worden gediscrimineerd.

Ik acht mij persoonlijk in dit belang aangetast en/of acht hierdoor de openbare orde aangetast.

De bij bovengenoemde uitingen van ‘Zwarte Piet’ betrokken (rechts)personen hebben zich in het openbaar beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras. Verder zetten hun uitingen aan tot discriminatie wegens ras. Tot slot hebben de betrokken (rechts)personen in de uitoefening van hun ambt, beroep of bedrijf andere personen wegens hun ras gediscrimineerd.

Om deze reden doe ik aangifte tegen al deze betrokken (rechts)personen wegens overtreding van artikel 137c, artikel 136d en artikel 429quater van het wetboek van strafrecht.

ADVOCAAT:
Als de officier van justitie geen vervolging instelt zal advocaat Willem Jebbink ons gedurende een proces bijstaan als advocaat. Willem Jebbink heeft met succes 50 arrestanten in Gouda tijdens de nationale intocht in 2014 bijgestaan. Hij is goed ingelezen op de zaak en wij hebben volledig vertrouwen in zijn deskundigheid.

ONDERGETEKENDEN:
Stichting Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet, Stop BlackFace.

 

Vorig jaar organiseerde een actiegroep een interventie tijdens de Keti koti herdenken, bekijk hier de video: