De officier van justitie in Den Haag heeft aan Willem Jebbink, advocaat van de demonstranten in Gouda tegen Zwarte Piet tijdens de nationale intocht, meegedeeld dat de personen die aangehouden zijn niet zullen worden vervolgd. KOZP is verheugd over dit besluit, maar beschouwt dit als een eerste stap. Jerry Afriye Kno’ledge was één van de arrestanten, maar hem is ten laste gelegd dat hij de politie zou hebben aangevallen. We eisen dan de officier van justitie ook deze aanklacht seponeert.

KOZP zal binnenkort een plan presenteren voor geweldloze acties tijdens de nationale intocht in Meppel.

 

Bekijk hier beelden van de onterechte arrestatie:

PERSBERICHT

Openbaar ministerie: geen vervolging arrestanten Sinterklaasintocht Gouda

Amsterdam 28 mei 2015 – 50 arrestanten die op 15 november 2014 bij de Sinterklaasintocht omdat zij volgens de politie tegen Zwarte Piet demonstreerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft de officier van justitie in Den Haag zojuist aan Willem Jebbink, advocaat van de demonstranten, laten weten. Jebbink is advocaat van 50 van de 90 personen die tijdens de intocht werden aangehouden. Het lijkt hem dat in de andere zaken een vergelijkbare beslissing wordt genomen.

De burgemeester gaf vorig jaar toestemming om tijdens de intocht in Gouda te demonstreren tegen Zwarte Piet, maar niet langs de route of op de Markt waar de Sint zou worden ontvangen. Vele personen – die in de ogen van de politie die aanwijzing negeerden – werden door de politie van de Markt gearresteerd en weggevoerd. Ze zaten tot zes uur lang vast. Onder hen bevonden zich kinderen, de jongste 13 jaar oud. Het openbaar ministerie zei later op 15 november 2014 dat iedere arrestant een boete van € 220 krijgen.

Willem Jebbink:

“Ik heb na veel aandringen maar van 10 van mijn cliënten een proces-verbaal van arrestatie ontvangen. Van de overige arrestaties lijkt door de politie niets te zijn opgetekend. Dat roept het beeld op dat demonstranten anoniem werden afgevoerd. Zij hebben urenlang vastgezeten. In een rechtsstaat is dat volstrekt onaanvaardbaar. Van elke arrestatie moet verslag worden gedaan. Dit is ontvoering door de politie van vele onschuldige burgers. Daar zijn de burgemeester en de politietop verantwoordelijk voor.”

“Al mijn cliënten gedroegen zich die dag vreedzaam, of zij nou demonstreerden of niet. Door het hardhandig ingrijpen van de politie werd mijn cliënten ‘verstoring van een kinderfeestje’ aangewreven. Dat was puur lasterlijke beeldvorming. Ook onze premier sloot zich daarbij aan, zonder de feiten te kennen. Deze liberaal zou als geen ander moeten weten dat volgens het Europees hof voor de rechten van de mens de overheid vreedzame demonstranten met rust moet laten. Ook als ze een aanwijzing van de burgemeester niet opvolgen. Dat is in een pluriforme democratie een groot goed.”

“De aanpak in Gouda is het zoveelste stuitende voorbeeld van: opgeruimd staat netjes. Hopelijk trekt de burgemeester die dat jaar de Sint ontvangt lessen uit deze gang van zaken. Het is onaanvaardbaar dat mensen bang worden tegen Zwarte Piet te demonstreren omdat de politie hen zonder grond arresteert en afvoert.”

“De beeldvorming ging zover dat het OM volstrekt onjuist meedeelde dat iedereen € 220 geldboete kreeg. Die heeft niemand ooit ontvangen. Het OM voer kennelijk die dag graag mee in de beeldvorming van het verstoorde kinderfeestje. Dat is een professionele organisatie onwaardig.”

“Het laatste woord over de gang van zaken in Gouda is nog lang niet gezegd. Ik acht het om te beginnen gepast dat de burgemeester van Gouda en de politie mijn cliënten excuses aanbieden.”

Meer informatie:

Willem Jebbink (Jebbink Soeteman advocaten)

06 55 79 18 37 / 020 53 53 390 / jebbink@jsadvocaten.nl

De behandelend officier van justitie is mr. M.P. de Graaf, arrondissementsparket Den Haag.