Freedom Ride to Meppel - profielfotoDeze week treden vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in gesprek met Jan Westmaas, Burgemeester van Meppel. KOZP eist voor alle Nederlandse kinderen een Sinterklaasintocht zonder de racistische karikatuur zwarte piet. Als de intocht zwarte piet-vrij is zullen wij in Meppel aanwezig zijn om het feest mee te vieren. Als de burgemeester besluit zwarte pieten toe te laten, ziet KOZP zich gedwongen om een landelijke protest te organiseren. De Burgemeester van Meppel heeft de kans om Nederland een stap verder te helpen naar een samenleving waarin iedereen gelijk behandeld wordt en de Sinterklaastraditie mensen niet langer discrimineert.

 

VREEDZAAM PROTEST
Als tijdens het gesprek blijkt dat zwarte piet in de huidige vorm ook dit jaar deel uitmaakt van de landelijke intocht van Sinterklaas, wordt de op Facebook aangekondigde demonstratie voortgezet. KOZP eist in dat geval een betekenisvolle plek om vreedzaam te demonstreren tijdens de nationale intocht in Meppel. Dat is op de aankomstplek van Sinterklaas op de Prins Hendrikkade, prominent langs de route en op de Wheem.

 

OPROEP TOT RESPECTEREN VAN MENSENRECHTEN
Wij roepen de burgemeester van Meppel op om ons recht op vrijheid van vergadering en betoging én ons recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren. Vorig jaar leidde het besluit van de burgemeester van Gouda tot onnodige escalatie, buitenproportioneel politiegeweld en de massa arrestatie van vreedzame demonstranten. De Ombudsman heeft bepaald dat elke aanhouding voor het dragen van een anti-Zwarte Piet t-shirt onrechtmatig is en in strijd is met de mensenrechten. Alle gemeenten zijn verplicht zich hieraan te houden. De Verenigde Naties hebben in navolging van de Ombudsman benadrukt dat het recht van demonstranten om op een betekenisvolle plaats én tijd vreedzaam te demonstreren gerespecteerd moet worden, zonder dat zij hoeven te vrezen voor geweld van tegen-demonstranten of de politie.

 

EEN FEEST VOOR ALLE KINDEREN
Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin ze niet met racistische stereotype beelden worden geconfronteerd die hun zelfbeeld aantasten. Volwassenen houden Zwarte Piet in stand. Onze boodschap is dan ook gericht op de aanwezige volwassenen, Omroep NTR en het Sinterklaasjournaal, de gemeente Meppel, de sponsoren van de intocht en alle andere volwassenen in de Nederlandse samenleving.

 

Meer informatie:
Facebook Pagina: Freedom Ride to Meppel 2015 – Kick Out Zwarte Piet
link: https://www.facebook.com/FreedomRideToMeppelKOZP

Facebook evenement: Landelijk Protest Tegen Zwarte Piet in Meppel
Link: https://www.facebook.com/events/1663141497296801/

Mail voor meer informatie naar: KOzwartepiet@gmail.com
Website: www.stopblackface.com/kozp