VICE Dokkum1

Op maandag 8 oktober start het proces tegen de 34 personen die betrokken waren bij het verhinderen van een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet door op 18 november 2017 de A7 bij Joure blokkeren. Door de levensgevaarlijke snelweg blokkade werd de vrijheid van meningsuiting en betoging van anti-zwarte piet demonstranten ernstig geschonden. Op donderdag 11 oktober krijgen vertegenwoordigers van KOZP de ruimte om hun verhaal, als slachtoffers in de rechtszaak, te houden. KOZP roept medestanders op om de rechtszaak bij te wonen.

De snelwegblokkade op weg naar Dokkum in 2017

Op weg naar een vreedzame demonstratie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet werden drie bussen van KOZP op de snelweg geblokkeerd door een groep van ongeveer 30 agressieve mannen en vrouwen met auto’s, motoren en vrachtwagens. De blokkade duurde zo een 45 minuten, waarbij de aanwezige politie zichtbaar geen haast maakte om de blokkade op te heffen. Uiteindelijk is de demonstratievergunning ingetrokken door de lokale autoriteiten, via een noodbevel. Het recht op vreedzaam protesteren werd hierdoor onmogelijk gemaakt.

34 verdachten worden vervolgd

34 Verdachten worden vervolgd vanwege het opzettelijk versperring van de snelweg, een ernstig feit waarvoor max. 9 jaar celstraf kan worden geëist. Ook worden ze vervolgd vanwege het in gevaar brengen van het verkeer en het verhinderen van de anti-Zwarte Piet-demonstratie tijdens de nationale intocht in Dokkum. Daarnaast wordt een verdachte Douwes vervolgd wegens opruiing. Ze deed via Facebook een oproep om massaal de weg op te gaan om de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden.

Zwarte Piet Is Racisme

Een VN-commissie (2013) heeft gerapporteerd dat zwarte piet in direct verband met het Nederlandse slavernijverleden staat, het College voor de Rechten van de Mens (2016) noemde zwarte piet “een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur” en de Kinderombudsman noemde zwarte piet in strijd met kinderrechten (2016). Na jaren protest lijkt er langzaam maar zeker verandering plaats te vinden. De NTR kondigde in eerste instantie aan dat er alleen Roetveegpieten zouden zijn bij de nationale intocht. Na vele verontwaardigde reacties van mensen die vast willen houden aan zwarte piet lijkt de racistische karikatuur toch nog gehandhaafd te worden.

De strijd tegen zwarte piet gaat door

De afgelopen jaren hebben honderden moedige burgers zich onuitputtelijk ingezet voor een inclusieve Sinterklaasviering. Die inzet heeft ertoe geleid dat steeds meer Nederlanders openstaan voor verandering. In steden als Amsterdam en Utrecht is de racistische karikatuur al afgeschaft tijdens de intocht. De NTR kondigde aan alleen Roetveegpieten te gebruiken tijdens de nationale intocht maar lijkt door druk vanuit Propieten alsnog de racistische karikatuur te handhaven. Op vele plekken worden er lokale intochten met zwarte pieten georganiseerd. Daarom roepen wij iedereen op om dit jaar lokale acties te organiseren! KOZP heeft vanwege donaties van meer dan 400 mensen een Actiefonds opgericht waarmee lokale acties in 2018 kunnen worden ondersteund.

Kom op 11 oktober naar de rechtbank in Leeuwarden om de zaak te ondersteunen. De zittingen beginnen die dag om 9 uur. Volgens de huidige plannen krijgt KOZP om 13:30 uur gelegenheid om te spreken, maar dit kan wat eerder of later worden al naar gelang de gang van zaken die dag.. Zorg ervoor daarom voor dat je op tijd aanwezig bent en tenminste een halfuur  voor de aangewezen spreektijd zodat je je op tijd kan aanmelden! Vergeet niet een ID-bewijs mee te nemen naar de rechtbank.

Wanneer? donderdag 11 oktober 2018

Waar? Rechtbank Leeuwarden: Zaailand 102, 8911 BN Leeuwarden

Tijd? 13:30 uur