Vaak wordt de drogreden gebruikt dat de strijd tegen Zwarte Piet door een klein groepje mensen een paar jaar geleden is begonnen om de figuur zwarte piet te verdedigen. Niks is minder waar, vanaf de jaren ’30 is er al protest geweest tegen de figuur Zwarte Piet. In de jaren ’90 ging de groep “Zwarte Piet = Zwart Verdriet” bijvoorbeeld al de straat op om te demonstreren tegen Zwarte Piet. Het Actiecomité Zwarte Piet=Zwart Verdriet opgericht werd in 1994 opgericht. Ze organiseerden demonstraties en ‘anti-racistische Sinterklaasfeesten’ in de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost en tijdens de herdenking van het slavernijverleden op het Surinameplein. In 1997 verzamelden ze 1200 handtekeningen voor een Zwarte-Pietverbod en boden die aan de wethouder onderwijs van Amsterdam Zuidoost en de lokale winkeliersvereniging aan. Tijdens de intocht van Sinterklaas in de Bijlmer liepen dat jaar alleen maar Bonte Pieten mee maar ook toeschouwers zó negatief dat het bij die enkele keer bleef.
In een verklaring schreef de groep Zwarte Piet = Zwart Verdriet:
“Anno 1996 praat Piet nog steeds gebroken, dom Nederlands, vaak met een Surinaams accent terwijl Sint zeer deftig spreekt. Hij heeft alle duidelijke karakteristieken van een Zwarte man en vrouw en is een karikatuur daarvan; de ‘neger’ met de grote oorbellen, ‘dikke’ lippen en kroeshaar; een domme onderdanige clown, die allerlei fratsen uithaalt en de intelligente witte man bedient. De slaaf van de witte Sint die verheven is boven zijn knecht. Deze beelden zijn niet typisch voor het Sinterklaasfeest, deze stereotypen en vooroordelen bestaan. Racisme als systeem van betekenissen en macht brengt het lichaam van de ander vaak naar voren als object van belachelijkheid. (…) De meerderheid van de Nederlandse samenleving denkt nog steeds dat zij geen plezier kan maken en hebben met Sinterklaas zonder dat er een racistische karikatuur van de zwarte man en vrouw in de buurt rondhuppelt. Het zou geen echte Sinterklaas zijn, zoals de meester zonder slaaf geen echte meester is. De Blanke/Zwarte verhouding wordt op een vanzelfsprekende wijze gepresenteerd als een meester/knecht verhouding. Dit wordt niet als racistisch onderkend. (…) Wij streven ernaar dat het fenomeen Zwarte Piet binnen het Sinterklaasfeest wordt geschrapt.”
De strijd is de afgelopen jaren geïntensiveerd omdat meer mensen zich uitspreken, social media de strijd meer zichtbaar maakt en de internationale gemeenschap het verzet ondersteunt. KOZP staat op de schouders van voorgaande generaties en zet de strijd voort tot dat de racistische karikatuur zwarte piet is verdwenen.
Ga mee met de Freedom Ride to Meppel op 14 november en meld je aan via de website.
Kom dinsdag 20 oktober 2015 naar de informatiesessie in het Hugo Olijfveld Huis in Amsterdam, meld je aan via de website.