Grunbauer witte piet

Vaak horen we van pro-Pieters en pietofielen dat een klein groepje mensen pas geleden is begonnen met zeuren over Zwarte Piet. In 1968 was er echter al protest d.m.v. het Witte Pietenplan van M.C. Grunbauer.

“Wie op zoek gaat naar het eerste verzet tegen Zwarte Piet komt in de geschiedenisboeken uit bij een achternaam met twee voorletters: M.C. Grünbauer. Zij schreef op 7 december 1968 in tijdschrift Panorama een aanklacht van twee pagina’s tegen de huidskleur en het imago van dommige griezeligheid van Zwarte Piet. Ze pleit voor Pieten zonder zwarte schmink, zodat ‘onze kinderen niet langer pret beleven ten koste van een ander ras'” De titel van het artikel, Het Witte Pieten-plan, knipoogde naar het witte-fietsenplan van de provo’s.

Bij het artikel stond een foto van de oermoeder van het zwartepietenprotest, in zwart-wit. Haar zuinige gezichtsuitdrukking contrasteert met de grijns van het pietenmasker dat ze demonstratief in haar hand houdt. ‘Terwijl over de hele wereld de neger bezig is zijn imago te verbeteren, terwijl de slavernij al meer dan honderd jaar geleden is afgeschaft, blijven wij maar doorsukkelen met de oude traditie de N*g*r als slaaf voor te stellen’, schreef Grünbauer.

Lees verder via:
http://www.volkskrant.nl/archief/witte-piet-was-in-1968-ook-al-een-stap-te-ver~a3545782/